PingJe

Saturday, August 17, 2013

Muffin coklat (Moist)(original resepi)


110g tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
6 sudu besar serbuk koko (warna cerah)
***Ayak bahan-bahan ini.

2 biji telur
200g gula kastor
1 sudu teh esen vanila
***Dipukul sehingga kembang

Apabila sudah kembang, masukkan:
150g butter (tanpa garam) yang sudah dicairkan.

Pukul sebati dan masukkan:
2/3 cwn susu segar (coklat)

Apabila bancuhan sudah sebati, masukkan bahan yang sudah diayak.

Scoop dalam cup kertas dan masukkan dalam muffin tray. Jangan penuh : adunan akan naik.

Muffin tray perlu diletakkan atas dulang / tray untuk elakkan "direct heat"

Masukkan dalam oven yang sudah dipanaskan terlebih dahulu.

Suhu : 180'C
Masa: 30 - 35 minit (sehingga masak)
***Cucuk muffin dengan lidi dan ianya masak jika tiada bahan melekat di lidi.

Topping:
1. Cream Cheese
    75g cream cheese
    8 sudu besar gula castor
    1 sudu teh esen vanila
    ***Pukul sehingga kembang.

2. Chocolate ganache
    ***Boleh ikut resepi yang anda gemari





No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...