PingJe

Sunday, July 21, 2013

Sos lada hitam...

Ni resepi  saya sendiri....Cubalah...

2 Biji Bawang Holland (yang warna kuning tu)
1 biji cili masak hijau
2 ulas bawang putih
*** hiriskan dan asingkan

1/2 batang lobak merah : potong dadu
2 sudu besar lada hitam (serbuk kasar / halus)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tepung gandum
1 cwn air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
4 tangkai daun sup : potong halus.


Cara-cara:

1. Masukkan 2 sudu besar butter / majerin sebagai bahan untuk menumis (jangan guna minyak)
2. Apabila sudah panas, tumis bawang holland sampai lembut.
3. Masukkan cili dan bawang putih. Tumis lagi.
4. Bubuh lobak merah dan biar lobak merah lembut sedikit. Boleh bubuh air dalam 3 sudu untuk bantu lobak     merah dilembutkan.
5. Bubuh sos tiram dan kacau sebati.
6. Tambah air, lada hitam dan tepung. Kacau sehingga tepung sebati dengan bancuhan. Kalau nampak
     pekat, tambah air sedikit.
7. Bubuh garam dan gula. Boleh ikut citarasa masing-masing.
8. Matikan api, tambah dauh sup.

***masukkan bahan yang baru siap dimasak ke dalam Blender / Food Processor. Kisar halus dan nikmati sos lada hitam anda.....

***oleh kerana ada lobak merah, rasanya agak lain sedikit daripada sos biasa dan rasa Crunchy dari lobak merah memang sedap.

Selamat mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...