PingJe

Monday, February 25, 2013

Muffin Pandan (Tanpa Mentega dan Telur)

Resepi yang mudah...

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
***Diayak bersama.
(Kalau ada bread improver: 1/2 sudu teh)

***Tambah 1 cawan gula halus
***Kacau rata : bahan diayak + gula
***Buat 1 lubang di tengah-tengah tepung

1 cawan air sejuk (ambil dari peti sejuk)
6 helai daun pandan
*** dikisar halus dan ditapis
*** boleh bubuh pewarna hijau kalau nak nampak cantik.

6 sudu besar minyak masak Daisy
1 sudu besar cuka makan

Cara-cara:

***Panaskan oven 200' C.

1. Lubang di tengah-tengah tepung diisi dengan minyak + cuka

2. Kacau perlahan-lahan, tambah air sedikit demi sedikit.

3. Kacau secara balik kaup sahaja : sudip kayu atau spatula plastik.

4. Kacau sebati.

5. Guna "ice cream scoop" dan cedok. Guna kertas & tray muffin.

6. 180 ' C : Suhu selamat. Bakar selama 25 - 30 min (bergantung jenis oven).

7. Apabila masak, ia tidak melekat di "cake tester".


*** gambar tak sempat nak snap...cepat sangat habis dimakan dek kembar saya ni...:)

Sunday, February 17, 2013

Roti Manis Berintikan Kacang Merah

Bahan Kering:

300 g Tepung High Protein
200 g Tepung gandum
70 g gula
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh Bread Improver
1 sudu teh Bread softener
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
6 gram yis kering

Bahan Basah:

1 Biji telur (dikacau)
200 ml susu cair
100 ml air sejuk (ambil dari peti ais)
2 sudu besar marjerin (Daisy)

Saturday, February 16, 2013

Provocation : It can lead to a war...



Working with people do require patience and virtues : without them we would end up fighting like morons. But somehow I don't really like too much provocation for I know I'm working so hard to control my anger and my emotions in order not to hurt others' feelings.

Some people do like to provoke others just to satisfy their needs (I don't know what they are) and I'm pretty sure that those people don't really like to see others enjoying themselves at work. They feel like it is necessary to provoke other people (who have patience and know how to behave well) just to make sure that those people will get mad or something. And they would be glad if the provocation works - war will be created.

Some provocation can lead to a never ending war between co-workers and it will affect the performance at work. That's why I tried so hard not to let those people provoking me or to influence my judgement on something. But human will be merely human - they will not stop until you lose your temper and end up saying bad things with bad tones.

I know I am an ordinary human and I do have a lot of things to learn, but just let me be - working with passions and I like working with so many characters that revolve around me. I learn new things and see things with different perspectives. I learn from the young people and also from my seniors. I believe that we can work side by side by sharing our thoughts and views.

I don't really enjoy people provoking me. I do appreciate if they would come to me and discuss something that need to be done in the correct way rather than listening to a stupid provocation that will burn my heart up.


Friday, February 15, 2013

Gigi Bongsu



Kenapalah gigi bongsu bawah ni senget menget? Dua-dua pula tu....nak dijadikan cerita, berlubang teruk dan perlu dikeluarkan.

Pergi klinik swasta... boleh dibuang dengan minor surgery and kosnya RM 400.00...hmmm

Nasib baik la kakitangan kerajaan, bawa GL dan terus ke Hospital Jengka. Setelah diberi penerangan (sesi soal jawab sebab takut sangat dengan doktor gigi kan...hahahahaha) saya pun setuju sajalah.

Dua hari kemudian...pembedahan kecil dilakukan (Jumaat, 15 Feb 2013). Doktor cakap : akan rasa sakit selama 2 ke 3 hari dan ada orang mungkin sampai sebulan. Dan ada kes mungkin saraf gigi akan putus dan deria rasa akan hilang...huhuhuhu

Alhamdulillah....doktor tu sangat lembut orangnya. Tak rasa sakit atau ngilu semasa pembedahan dilakukan. Berbeza dengan cerita-cerita ngeri yang pernah saya dengar....

Berbalik pada gigi bongsu saya yang selamat dikeluarkan (sebelah kiri), saya berasa agak selesa dengan kehilangannya....hahahahaha......

Dan saya akan menunggu masa sesuai untuk sebelah kanan pula...

Dah nasib gigi bongsu saya tidak secantik orang lain dan perlu dibuang supaya tidak mengganggu gigi yang lain....

Hospital Kerajaan pun bagus juga kan....:)

Terima kasih kepada doktor dan staf bertugas....


Tuesday, February 5, 2013

Kehilangan itu Tetap Dirasa...

Apabila mendapat khabar dukacita tentang pemergian sahabat, ahli keluarga atau pun jiran-jiran, saya mudah berasa sebak dan pilu. Mungkin yang pergi itu terlalu berharganya kepada saya.

Seminggu sebelum arwah Lin pergi, seorang kenalan lama emak pergi meninggalkan kami. Selang 2 hari, kenalan ayah pula...dan semalam (4 Feb 2013) kenalan saya yang saya kenal di bangku sekolah lagi pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya.

Saya memang tidak percaya dengan debaran / kerdipan mata / atau sebarang mimpi yang boleh menjejaskan minda dan perasaan saya. Tetapi, sebelum ketiga-tiga perkara tersebut berlaku, terdapat tanda-tanda (tidak perlu dinyatakan di sini) yang berlaku kepada diri saya yang membuatkan jiwa saya tidak keruan.
*** Saya bukan psikik... tetapi mungkin berlaku tanpa sengaja.

Cuma saya tidak tahu apa yang akan berlaku... sampailah perkara tersebut berlaku. Seperti khabar pertama, kedua dan yang ketiga : mereka masing-masing adalah kenalan saya dan keluarga dan juga penduduk asal Kampung Selamat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...