PingJe

Friday, December 14, 2012

Zionis...Kisah Palestin memang menyayatkan hati kita semua. Masih lagi terbayang wajah-wajah insan yang syahid di bumi Palestin.

Di sini ada satu artikel mengenai Zionis... harap kita semua dapat manfaat daripada artikel ini.


Tembelang rejim Zionis


SAIDINA Ali Abi Talib pernah memberi peringatan yang amat mendalam, bahawasanya: “Orang yang berakal itu ialah orang yang mahu mengambil iktibar dan pengajaran daripada kisah pengalaman orang lain.”

Kisah kaum bani Israel banyak dirakamkan dalam al-Quran bertujuan mendedahkan tembelang mereka dalam isu keagamaan dan kemanusiaan sejagat. Jangan sesekali ada di kalangan umat Islam yang mencuba untuk menjalinkan sebarang hubungan diplomasi walau atas dasar apa sekalipun.


Perkataan Israel pada asalnya bermaksud pilihan dan ia adalah satu sebutan khusus bagi Nabi Yaakub. Justeru, bani Israel adalah susur galur keturunan Nabi Yaakub dan sekarang mereka lebih dikenali sebagai Zionis.


Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya, bani Israel ini adalah kaum yang dimuliakan Allah SWT suatu ketika dulu. Kebanyakan daripada keturunan bani Israel atau kaum Yahudi, mempunyai kebijaksanaan dan kelebihan yang tidak diberikan kepada kaum lain.” (Surah Al-Baqarah, ayat 85) Sebagai bangsa pilihan, mereka dilimpahi nikmat Allah yang tidak diberikan kepada bangsa lain. Antara nikmat itu ialah diutuskan ramai nabi dan rasul yang daripada kalangan mereka, selain diselamatkan daripada kezaliman Firaun dan bala tenteranya.


Al-Quran mendedahkan kejahatan mereka yang langsung tiada sifat manusia. Dalam diri mereka ini tersemat beraneka kejahatan yang tersembunyi dalam hati mereka yang diterjemahkan dengan sifat serta perlakuan jahat.

Baginda meneruskan sabdanya: “Wahai Abu Ubaidah, ketahuilah bahawa bani Israel sudah membunuh 43 nabi pada sebelah pagi dalam satu masa. Kemudian ada 170 orang Israel yang mengajak mereka membunuh nabi berkenaan yang menyeru kepada makruf dan mencegah mereka daripada mungkar tapi mereka membunuhnya pada sebelah petang.” (Riwayat Abu Hatim dan Ibn Jarir).

Sejarah Islam juga mencatatkan kaum Yahudi terkenal dengan sifat khianat dan mungkir janji. Hampir semua perjanjian yang termeterai antara mereka dengan Rasulullah SAW telah mereka khianati. Tidak menghairankan seandainya rejim Yahudi di Israel kini kekal mempamerkan sifat yang menjadi darah daging mereka iaitu mengulangi perbuatan khianat dan mungkir janji seperti dilakukan nenek moyang mereka dulu.

Puak Yahudi pada asalnya pendatang asing dan menumpang di Yathrib. Mereka tidak punya negara. Akhirnya mereka seolah-olah mencipta negara haram mereka sesuka hati di Yathrib. Hari ini sejarah berulang kembali. Mereka laksanakan perkara yang sama di bumi Palestin.

Untuk bacaan lanjut... KLIK SINI.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...