PingJe

Sunday, October 21, 2012

Kek Coklat (resepi original)

Menyambut Hari Lahir suami tersayang dengan kek coklat resepi sendiri (akhirnya....)


Butter tanpa garam : 100g
Gula castor            :  200 g

Dipukul sehingga kembang
4 biji telur kemudiannya ditambah
2 sudu kecil ovallet turut diletak
1 sudu kecil esen vanila
Pukul kembang

Bahan-bahan kering

2 cawan tepung
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil bikarbonat
4 sudu besar serbuk koko (tidak pahit)

Apabila bahan basah sudah kembang, letak bahan kering. Pukul sebati.

Bakar : 40 minit (hingga masak) ; 180' celcius.

Topping:

200g coklat susu
4 sudu besar whipping krim uht
1 biji telur (dipukul sedikit)

Double boiler.

Selamat mencuba.

*** boleh digandakan bancuhan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...