PingJe

Monday, August 6, 2012

Tart Coklat Cheese

Bahan Tart:

125g mentega (tanpa garam) (terus dari peti ais)
60 g  gula castor
1 biji telur kuning
250g tepung naik sendiri (ayak bersama secubit garam)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar air sejuk (dari peti ais)

1.  Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2.  Masukkan telur dan esen vanila.
3.  Pukul lagi - hingga kembang.
4.  Ketepikan pemukul - masukkan tepung dan sebatikan.
5. Masukkan air - bentuk kan doh.
6. Guna loyang untuk pai - bentukkan, dan cucuk dengan garfu.
7. Suhu 180' - 20 min hingga masak



Filling:

250 g cream cheese
120g gula castor
400ml uht whipping cream
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung jagung
150g coklat masakan (cairkan - double boiler)
3 biji telur (dimasukkan terakhir sekali selepas semua dipukul kembang)

*** Pukul semua hingga kembang. Baru masukkan telur dan pukul kembang.

1. Kulit tart yang dah siap - tuangkan filling hingga penuh.
2. Ada baki filling - masak semula dan campurkan 100g coklat masakan (untuk topping)
3. Tart yang sudah diisi - dibakar pada suhu 180' selama 20 minit hingga masak.

Hiaskan tart anda....

2 comments:

MIDONZ said...

sedap...

farid salleh said...

nampak sedap je... kena try ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...