PingJe

Saturday, August 4, 2012

Kisah si Mati....


Sedikit perkongsian:
Jika berlaku kematian, wang si mati hanya boleh digunakan untuk perkara-perkara wajib seperti membeli kain kapan dan upah menggali kubur.

Jika harta si mati banyak, boleh diagih-agihkan pada malam berkenaan (selepas selesai tahlil dan sebagainya). Rasionalnya: ketika adik beradik berkumpul, maka eloklah diagih-agihkan harta tersebut untuk mengelakkan perselisihan faham, pergaduhan, rasa tidak puas, kedaifan dan sebagainya kelak. Ini kerana pada zaman kita ini, bukan mudah untuk berkumpul pada satu masa.

Janganlah gunakan wang si mati untuk mengadakan tahlil untuk arwah. Ini kerana kita mungkin akan termakan harta anak yatim : ibarat memakan bara api neraka.

Seeloknya, kita bersedekah ketika keluarga si mati sedang mengadakan tahlil untuk arwah, bukannya niat datang untuk makan semata-mata.

Kita ni terlalu mengikut ‘adat’ yang dibawa oleh generasi terdahulu. Maka perlulah kita selalu berada di majlis ilmu untuk memperbaiki amalan kita sehari-hari. (Menonton, membaca, mendengar di radio dan  apa saja berkaitan agama dan ilmu akhirat : dikira majlis ilmu)

***Perkongsian : Al-Kuliyyah (TV3)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...